De vergrijzing in Nederland neemt toe en daarmee ook de vraag naar goede ouderenzorg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer boeken verschijnen over dit onderwerp. In dit artikel bespreken we een aantal boeken over ouderenzorg en waar je deze kunt kopen.
1. ‘Ouderen in veilige handen’ – Anja Machielse
‘Ouderen in veilige handen’ is een boek geschreven door Anja Machielse, hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek. Het boek gaat over de veiligheid van ouderen in zorginstellingen en hoe deze verbeterd kan worden. Machielse beschrijft in het boek onder andere de verschillende vormen van mishandeling en verwaarlozing van ouderen en hoe deze voorkomen kunnen worden. Het boek is geschikt voor zorgprofessionals, beleidsmakers en studenten in de zorg.
‘Ouderen in veilige handen’ is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.
2. ‘Dementie en nu’ – Ruud Dirkse en Caro Petit
‘Dementie en nu’ is geschreven door Ruud Dirkse en Caro Petit, beiden werkzaam in de ouderenzorg. Het boek gaat over hoe je als naaste of zorgverlener om kunt gaan met iemand die dementie heeft. Het boek biedt praktische tips en handvatten voor de dagelijkse omgang met mensen met dementie. Ook wordt er aandacht besteed aan de emotionele impact van dementie op de naaste omgeving.
‘Dementie en nu’ is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.
3. ‘De kunst van het ouder worden’ – Rudi Westendorp
‘De kunst van het ouder worden’ is geschreven door Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Kopenhagen. Het boek gaat over hoe we gezond en gelukkig oud kunnen worden. Westendorp beschrijft in het boek onder andere de biologische processen die ons verouderingsproces bepalen en hoe we deze kunnen beïnvloeden. Ook gaat hij in op de maatschappelijke en culturele aspecten van ouder worden.
‘De kunst van het ouder worden’ is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.
4. ‘Mantelzorg voor beginners’ – Annemarie de Jong
‘Mantelzorg voor beginners’ is geschreven door Annemarie de Jong, zelf mantelzorger en ervaringsdeskundige. Het boek gaat over hoe je als mantelzorger om kunt gaan met de zorg voor een naaste. De Jong beschrijft in het boek onder andere de praktische en emotionele aspecten van mantelzorg en geeft tips en handvatten voor de dagelijkse zorg.
‘Mantelzorg voor beginners’ is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.
5. ‘Oud worden zonder het te zijn’ – Rudi Westendorp
‘Oud worden zonder het te zijn’ is opnieuw een boek geschreven door Rudi Westendorp. In dit boek gaat hij in op de vraag hoe we gezond en gelukkig oud kunnen worden, zonder ons oud te voelen. Westendorp beschrijft in het boek onder andere de biologische processen die ons verouderingsproces bepalen en hoe we deze kunnen beïnvloeden. Ook gaat hij in op de maatschappelijke en culturele aspecten van ouder worden.
‘Oud worden zonder het te zijn’ is onder andere te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.
Conclusie
Er zijn veel boeken te vinden over ouderenzorg, geschreven door zowel zorgprofessionals als ervaringsdeskundigen. De boeken bieden praktische tips en handvatten voor de dagelijkse zorg, maar gaan ook in op de maatschappelijke en culturele aspecten van ouder worden. De boeken zijn te koop bij Bol.com en de lokale boekhandel.