Op 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door een van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis: de watersnoodramp. Een combinatie van springtij, storm en een slechte dijkbewaking zorgde ervoor dat grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant onder water kwamen te staan. Meer dan 1800 mensen kwamen om het leven en tienduizenden raakten dakloos. De ramp had een enorme impact op Nederland en heeft nog steeds een belangrijke plaats in onze geschiedenis. Er zijn dan ook veel boeken geschreven over de watersnoodramp. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de belangrijkste boeken.
De ramp
Een van de bekendste boeken over de watersnoodramp is ‘De ramp’ van J. B. Charles. Dit boek verscheen al in 1953, kort na de ramp, en beschrijft op indringende wijze de gebeurtenissen van die fatale nacht. Charles was zelf aanwezig bij de reddingsoperaties en zijn boek is dan ook gebaseerd op persoonlijke ervaringen en ooggetuigenverslagen. ‘De ramp’ is nog steeds verkrijgbaar en te koop bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.
Watersnood 1953
Een ander belangrijk boek over de watersnoodramp is ‘Watersnood 1953’ van Jan Buisman. Dit boek verscheen in 2013, precies 60 jaar na de ramp, en is een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen. Buisman heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de ramp en heeft talloze ooggetuigenverslagen en andere bronnen geraadpleegd. Het resultaat is een indrukwekkend boekwerk van meer dan 800 pagina’s, dat een compleet beeld geeft van de ramp en de nasleep ervan. ‘Watersnood 1953’ is te koop bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.
De ramp van ’53
‘De ramp van ’53’ van Kees Slager is een ander belangrijk boek over de watersnoodramp. Dit boek verscheen in 2003, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de ramp, en is een persoonlijk verslag van de gebeurtenissen. Slager was destijds 17 jaar en woonde in het zwaar getroffen Zierikzee. In zijn boek beschrijft hij op indringende wijze hoe hij de ramp heeft beleefd en welke impact deze heeft gehad op zijn leven en dat van zijn medebewoners. ‘De ramp van ’53’ is te koop bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.
De dijk
‘De dijk’ van Hella S. Haasse is een roman die zich afspeelt tijdens de watersnoodramp. Het boek verscheen in 1958 en beschrijft het leven van een aantal mensen die op een dijk wonen die het dreigt te begeven. Haasse beschrijft op indringende wijze hoe deze mensen omgaan met de dreigende ramp en hoe ze proberen te overleven. ‘De dijk’ is een literair meesterwerk en wordt nog steeds veel gelezen. Het boek is te koop bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.
De ramp in beeld
Naast boeken zijn er ook veel foto’s en films gemaakt van de watersnoodramp. Een van de bekendste films is ‘Watersnood’ uit 1958, geregisseerd door Joris Ivens. Deze film geeft een indrukwekkend beeld van de ramp en de reddingsoperaties. Ook zijn er veel foto’s gemaakt van de ramp, die een belangrijke plaats innemen in de geschiedschrijving ervan. Veel van deze foto’s zijn te vinden in het boek ‘De ramp in beeld’ van Jan van der Mast. Dit boek bevat meer dan 200 foto’s van de ramp en geeft een indrukwekkend beeld van de verwoestingen en de reddingsoperaties. ‘De ramp in beeld’ is te koop bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com.
Conclusie
De watersnoodramp van 1953 heeft een belangrijke plaats in onze geschiedenis en heeft veel impact gehad op de levens van duizenden mensen. Er zijn dan ook veel boeken geschreven over de ramp, die een compleet beeld geven van de gebeurtenissen en de nasleep ervan. Of je nu geïnteresseerd bent in persoonlijke verhalen, gedetailleerde beschrijvingen of literaire romans, er is altijd wel een boek te vinden dat bij je past. De boeken zijn te koop bij de meeste boekhandels en online bij Bol.com. Lees ze en ontdek hoe deze ramp ons land voorgoed heeft veranderd.